Evenementenbureaus in Twente, wat is het beste?
evenementenbureaus in twente blog s 2

Evenementenbureaus in Twente, wat is het beste?

Evenementenbureaus in Twente, wat maakt je succesvol? Ik zit al heel wat jaren in de evenementenbranche en heb er velen zien komen en gaan. Het is een bruisende markt en altijd in beweging. Kon je vroeger nog gaan bowlen met je personeel, vandaag de dag wordt alles uit de kast getrokken voor een echte ‘beleving’. Zeker nu de economie weer aantrekt, worden de bedrijfsuitjes, teambuilding activiteiten en personeelsfeesten weer spannender, spectaculairder en grootser. Alles om die beleving te creëren; om je personeel (gemotiveerd) te houden en om naar buiten uit te stralen hoe goed het gaat met je bedrijf. Hoe speel je daar als evenementenbureau op in en zorg je dat je een stabiele factor wordt in deze branche? Ik licht een tipje van de sluier aan de hand van het verleden…

Wat een mooie tijd!

Voor de economische crisis in 2008 was het voor bedrijfsuitjes en personeelsfeesten in Twente een booming business. Budgetten stegen mee in de positieve economische groei van die jaren en bedrijven als o.a. VIP events, Robert J. Reinders, de Aanleiding en Ten Dolle floreerden. Het grootste gedeelte van de grote bedrijfsevenementen in de regio gaven zij vorm. De evenementenmarkt gaf hiermee ook gelijk een duidelijke tweedeling aan in de beschikbare opdrachten:

 • Hoog segment: evenementen door directie of marketingafdeling
 • Midden segment: evenementen door personeelsvereniging
 • (Laag segment: n.v.t. voor evenementenbureaus)

Hoog segment bedrijfsevenementen

 • Initiatief: directie/marketingafdeling
 • Aantal gasten: 100 tot 3000+
 • Budget: €100 tot €800,- per persoon

Dit waren vaak de grotere evenementen, zoals een buitenlandse personeelsreis, jubileumfeest of een bedrijfsopening. Alles werd uit de kast getrokken, om te zorgen dat het personeel werd beloond voor de geleverde inzet. Maar ook om aan de buitenwereld te laten zien hoe goed het ging bij het bedrijf. Men probeerde elkaar te overtreffen met grote artiesten, verre bestemmingen en spectaculaire activiteiten. De grote evenementenbureaus in Twente profiteerden daarvan.

Midden segment bedrijfsevenementen

 • Initiatief: personeelsvereniging
 • Aantal gasten: 25 tot 350
 • Budget: €65 tot €150,- per persoon

Deze bedrijfsevenementen waren van een heel ander kaliber. Elk jaar werd er gespaard door de leden van de personeelsvereniging en daarvan werd jaarlijks iets georganiseerd. Dit gespaarde geld werd meestal aangevuld door het bedrijf. Toch waren de budgetten per persoon natuurlijk een stuk lager. De ‘kleinere’ (qua naam en faam) evenementenbureaus in Twente werden dan ook vaak voor deze opdrachten ingezet, omdat deze in een lager prijssegment zaten dan de grotere evenementenbureaus in Twente.

Aahh…de crisis in Nederland

Na 2008 werden de gevolgen van de economische crisis langzaam zichtbaar in alle branches en sectoren van de Nederlandse economie. Ook voor bedrijfsfeesten en bedrijfsuitjes in Twente. De budgetten en frequentie van evenementen in het hoge segment, zakten in als een kaartenhuis en veel grote evenementenbureaus kregen het moeilijk. Sommige konden tijdig een andere weg inslaan, maar een aantal hebben deze jaren niet overleefd.

Zo kon je zien hoe fragiel deze markt was (en nog steeds is), aangezien een bedrijfsevenement natuurlijk de eerste kostenpost was die werd geschrapt in tijden van crisis. Het opvallende was ook dat juist de ‘kleinere’ evenementenbureaus in Twente een grote inhaalslag maakten. In voorgaande jaren keken ze nog wel eens jaloers naar de grote evenementen in het

hoge segment, maar nu waren ze blij met de vele evenementen in het midden segment. Vaak bedrijfsuitjes en teambuilding in Twente met minder budget, maar wel een constante factor! Elk jaar werd er nog gespaard door de personeelsverenigingen, waarmee ook elk jaar een bedrijfsuitje werd georganiseerd. Hierdoor konden deze kleinere bureaus in Twente zelfs groeien in tijden van crisis! Langzaam namen ze de plekken over van de grotere bureaus.

De toekomst van evenementenbureaus in Twente

Vandaag de dag zijn de kleine evenementenbureaus in Twente niet klein meer, maar uitgegroeid tot volwaardige partijen in de markt. Evenementenbureaus zoals o.a. Maph, Event Creators en Showtime hebben het stokje overgenomen in de crisistijd en hebben de weg naar boven door weten te zetten. Zeker nu de economie weer aantrekt zitten zij in de kopgroep van evenementenbureaus in Twente en zie je dat zij nu de grote evenementen in het hoge segment vorm geven.

Een wisseling van de wacht zou je kunnen zeggen, maar daarom ook goed om te leren van het verleden. Want…wat nu zo mooi lijkt kan in slechtere tijden weer omslaan naar een ondergang. Wil je dus een stabiele factor worden als evenementenbureau in Twente? Dan is het belangrijk om in te spelen op de groeimogelijkheden, maar zeker niet te vergeten waar het allemaal begon. Er komen namelijk weer genoeg nieuwe bureaus die de plekken in het brede midden segment graag weer van je overnemen!

Meer informatie?

Wil je meer informatie ontvangen over dit blog of gratis lid worden van de UitjesclubTwente, vul dan het formulier in en we geven je zo spoedig mogelijk een reply. Uiteraard kan je ons ook altijd bellen of mailen. 

  Blijf op de hoogte